Všetky výrobky Berto sú bez alergénov.
Aké sú najčastejšie alergény?
V poslednom čase majú alergie na jedlo stúpajúcu tendenciu. Až 5% detí mladších ako 5 rokov a 4% teenagerov a mladých trpí alergiou na niektorú zložku potravy. Potravinové alergie majú závažný dopad na každodenný život, keďže ich prejavy môžu ovplyvniť viacero telesných systémov. To vedie ľudí k tomu, aby sa snažili jedlo, na ktoré sú alergický, nejako v strave nahradiť. Jedinou liečbou na alergiu je vyhýbať sa alergénom v jedle, čo môže byť pomerne náročné, ak ste alergický na potraviny bežnej spotreby, ako je mlieko, orechy, vajcia či pšenica. Aké sú teda najčastejšie potravinové alergény?
Kravské mlieko
Alergia na kravskú mliečnu bielkovinu postihuje od 2 do 8% detí, zatiaľ čo jej vyvinutie v neskoršom veku nie je bežné. Alergia na mlieko je imunologická reakcia na jeden alebo viac mliečnych proteínov. Na liečbu alergie sa musíte vyhnúť pitiu mlieka a mliečnych výrobkov. Najlepšou alternatívou ku kravskému mlieku je kokosové mlieko. To je tekutina, ktorá sa prírodne nachádza vo vnútri zrelého kokosového orecha. Kokosové mlieko neobsahuje mlieko, laktózu, sóju, ani orechy. Najzdravšie je kokosové mlieko vtedy, ak je ekologické, neobsahuje pridaný cukor, umelé sladidlá ani konzervačné látky. Pri jeho kúpe si teda overte tieto informácie na obale.
Arašidy
Keďže alergia na arašidy má stúpajúci charakter, produkty z nich boli zakázané už v mnohých školských jedálňach. Arašidy sú považované za orechy napriek tomu, že ide o strukoviny, pretože rastú pod zemou, na rozdiel od orechov. Z tohto dôvodu, ľudia môžu byť alergickí na arašidy, ale nie na orechy a naopak. Arašidové alergie bývajú často prítomné u detí už v rannom veku a postihnutí jedinci z nich nemôžu vyrásť.
Orechy
Orechy patria medzi najrozšírenejšie alergény. Ľudia sú bežne alergickí na rôzne druhy orechov od lieskových cez vlašské, kešu, para, mandle, pistácie a ďalšie.
Pšenica
Pšenica je tiež jednou z častých potravinových alergií, čo pre alergikov nie je ľahké, pretože sa vyskytuje v mnohých potravinách vrátane kečupu, sójovej omáčky a piva. Existujú dokonca aj výrobky nepotravinového charakteru, ktoré obsahujú pšenicu, napr. kozmetika a toaletné potreby. Alergia na pšenicu sa často zamieňa s celiakiou. Tieto dve choroby ale nie sú to isté. Alergia na pšenicu je reakcia protilátok ľudského tela proti alergénu, ktorý je v pšenici. Ľudia s celiakiou reagujú na lepok, proteín prítomný v pšenici, a to spôsobuje abnormálnu imunitnú reakciu.
Vajíčka
Vajíčka sú používané v širokej škále vyrábaných produktov. Pre ľudí s alergiou na vajce je dôležité vždy pamätať na skrížené alergie. Táto kontaminácia môže nastať tam, kde sa jedlo pripravuje. Okrem toho vaječné bielky a škrupiny sa používajú ako činidlá. Možno ich nájsť vo víne, polievkach, nápojoch na báze alkoholu a kávových nápojoch. Vaječné bielka sa tiež používajú na potieranie pekárenských výrobkov.