Sme jednotka v kvalite

TURISTA SALAMA 90g WEB

Turista tradičná saláma

Vákuovo balená tepelne opracovaná saláma s príjemne korenistou, údenou chuťou a vôňou. Ideálna na desiatu k pečivu alebo na obložené misy. Salám neobsahuje alergény a je bez lepku. Vychutnajte si poctivú kvalitu tradičnej salámy.

Viac

Salámy

Výborné a chutné salámy nikdy nikoho nesklamú. Sú ideálnymi potravinami, ktoré môžete držať vo svojej chladničke, pretože ich môžete používať napríklad na chlieb, spolu aj so šunkou, môžete ich dať na obloženú misu, ak ju pripravujete pre svojich hostí. Dokonale sa salámy a suché salámy hodia napríklad aj do rôznych receptov. No a samozrejme, najlepšia saláma nesmie chýbať ani na dobrej pizzi. V Berto vám ponúkame chutné a kvalitné mäsové výrobky, ktoré potešia vaše chuťové poháriky, ale taktiež aj vašich najbližších. Vyberte si svoje obľúbené salámy, šunky a iné produkty ešte dnes.

Niečo z histórie

Pôvod salámy siaha až do starovekého Ríma, kde boli salámy jedným z hlavných spôsobov konzervácie mäsa. Názov “saláma” pochádza z latinského slova “salumen,” to v preklade znamená solené mäso. Čo je aj pravda, pretože salámy obsahujú veľa soli. Postupom času sa techniky výroby salámy rozšírili po celej Európe a vyvinuli sa rôzne regionálne špeciality. A tak sme aj my v Berto začali vyrábať tradičné slovenské mäsové špeciality už od roku 1991.

Ako sa vyrába saláma?

Výroba salámy nie je taká jednoduchá a pozostáva z niekoľkých krokov. Tak vo všeobecnosti sa ale najlepšie salámy vyrábajú nasledovne:

  • Príprava mäsa: Mäso sa najprv musí pomlieť a následne je potrebné ho zmiešať s korením a soľou.
  • Plnenie črievok: Zmes mäsa sa potom naplní do črievok, ktoré sa predtým umyjú a sterilizujú.
  • Sušenie: Takto pekne naplnené črievka sa následne zavesia a sušia sa pri určitej teplote a vlhkosti.
  • Fermentácia: Počas sušenia salámy prebieha fermentácia, pri ktorej baktérie rozkladajú cukry v mäse a dodávajú saláme jej charakteristickú chuť a arómu.
  • Zrenie: Saláma sa nakoniec nechá dozrieť, aby získala požadovanú konzistenciu a chuť.

Suché a polosuché salámy

Salámy sa delia do dvoch hlavných kategórií a to na suché a polosuché. Suché salámy a polosuché salámy sú ideálne pre milovníkov výraznejších chutí. Suchá saláma je známa svojou dlhou trvanlivosťou a intenzívnou chuťou, ktorá sa dosahuje pomalým sušením. Na druhej strane, polosuché salámy sú jemnejším variantom, ktorý je skvelý pre tých, ktorí uprednostňujú mäkšiu konzistenciu. Táto mäkšia konzistencia sa získava tak, že polosuché salámy zrejú kratší čas a teda si zachovávajú svoju vlhkosť.

Iné druhy salám

  • Turista tradičná saláma: Tradičná suchá saláma s príjemne korenistou, údenou chuťou a vôňou. Ideálna na desiatu k pečivu alebo na obložené misy.
  • Lovecká saláma: Pikantná saláma s kúskami slaniny a papriky. Ideálna pre milovníkov pikantných chutí.

Výživové hodnoty salámy

Salámy sú bohatým zdrojom bielkovín, železa a obsahujú aj tuky, ktoré telu dodávajú potrebnú energiu. Obsahujú tiež vitamíny B a minerály, ako je draslík a horčík. Salámy sú tiež dobrým zdrojom probiotík, ktoré sú prospešné pre zdravie čriev. Pri ich konzumácii je však dôležité mať na pamäti, že obsahujú aj sodík (teda veľa soli) a nasýtené tuky, preto je vhodné ich konzumovať s mierou a nepreháňať to. Zdravšou alternatívou sú potom šunky, ktoré sú diétne.

Nakúpte si svoje obľúbené salámy a iné mäsové výrobky od Berto

  • Ponúkame široký výber mäsových výrobkov, takže si určite vyberiete podľa svojho gusta. V ponuke nájdete tradičné slovenské výrobky, ako aj novodobé špeciality.
  • Výrobky máme bez lepku, laktózy a alergénov.
  • Dlhoročná tradícia, vyrábame pre vás tradičnou receptúrou už od roku 1991.
  • Vsádzame na kvalitu a preto je celý proces výroby založený na vstupných, medzioperačných a výstupných kontrolách.
Zobraziť celý popis