Všetky výrobky Berto sú bezlepkové a bezlaktózové. Nie je nám ľahostajné zdravie našich zákazníkov a konzumentov.
Laktóza, inak aj mliečny cukor, sa nachádzajú takmer vo všetkých mliečnych produktoch. Aby sme ich mohli stráviť, produkuje telo enzým laktázu. Táto produkcia je obzvlášť aktívna v detstve, ale s pribúdajúcim vekom klesá. To je dôvod, prečo väčšina kojencov znesie bez problémov veľké množstvo mlieka, neskôr sa však môže prejaviť intolerancia laktózy.
Laktóza = mliečny cukor
Laktóza je prirodzenou súčasťou všetkých bežných druhov mlieka. Kravské mlieko obsahuje asi 5% laktózy.
Laktóza je dvojitý cukor, ktorý sa skladá z dvoch samostatných cukrov, glukózy a galaktózy.
Počas trávenia sa dvojitý cukor laktóza štiepi enzýmom laktáza na dva jednotlivé cukry glukózu a galaktózu. Jednoduché cukry sa vstrebávajú do tela cez črevnú stenu.
Intolerancia laktózy = intolerancia mliečneho cukru
Ak enzým laktóza v tele chýba alebo nie je k dispozícii v dostatočnom množstve, laktóza sa nemôže odbúrať. Enzým je metabolizovaný baktériami v čreve. Vznikajú pocity plnosti, plynatosť a hnačky.
Tolerančné limity pre laktózu sú individuálne odlišné a môžete si ich otestovať sami.
- Výrobky z kyslého mlieka (napr. jogurt) a probiotické potraviny sa zvyčajne lepšie rozložia, pretože mliečne baktérie v jogurte pomáhajú štiepiť laktózu.
- Tvrdé, polotvrdé a mäkké syry takmer neobsahujú laktózu, a preto sú dobrým zdrojom vápnika pre ľudí s intoleranciou laktózy.
Vo firme Berto sme sa zamerali na výrobu bezlepkových a bezlaktózových produktov. Nie je nám ľahostajné zdravie našich zákazníkov a konzumentov.