Lastovičie hniezda

Ingrediencie

 

  • Hovädzie zadné - 0,5 kg
  • Bravčové karé - 0,5 kg
  • Údená krkovička - 9 plátkov
  • Slanina - 9 plátkov
  • Horčica kremžská alebo plnotučná
  • Vajíčka uvarené na tvrdo - 3 ks
  • Cibuľa - 3 veľké
  • Soľ
  • Tymián, šalvia - zopár lístkov
  • Bravčová masť
  • Vývar alebo voda - 0,3 l

Postup

Hovädzie mäso nakrájame na plátky a vyklepeme na tenko. Bravčové mäso nakrájame tak, že prvý rez nedorežeme do konca a až druhý dorežeme, tým nám vznikne väčší plátok mäsa, ktorý opäť naklepeme. Obe druhy mäsa jemne posolíme.
Údené mäso a slaninu si nakrájame na tenké plátky.

Na veľké plátky pripraveného bravčového mäsa natrieme horčicu podľa vlastného výberu, kremžskú alebo plnotučnú. Na to položíme plátky údeného mäsa. Opäť jemne premažeme horčicou. Na to dáme ďalšiu vrstvu, tentokrát hovädzieho mäsa, jemne posolíme a znova namažeme horčicou. Posledná vrstva je slanina a do stredu dáme vajíčko uvarené na tvrdo a zabalíme. Zviažeme šnúrkou na varenie tak, aby sme vytvorili pevnú mäsovú guľu. Podľa toho, koľko mäsa máme, toľko mäsových gúľ nám vznikne.

V zatváracom hrnci vhodnom do rúry na bravčovej masti opečieme cibuľu spolu s bylinkami. Keď je cibuľka jemne upečená do hneda pridáme k nej mäsové gule, ktoré opečieme z každej strany, zalejeme vývarom, alebo vodou a dáme do rúry. Hrniec uzatvoríme pokrievkou a pečieme pri 180 stupňoch cca 1,5 hodiny.
Podávame s prílohou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť